Is een EAN-13 code verplicht?

Wanneer is een EAN code verplicht en wanneer niet? Een barcode is gekoppeld aan jouw bedrijf en product en aan de hand van de barcode worden zaken worden bijgehouden als o.a. winkelvoorraad en productinformatie.   

Misschien verkoop je je producten al online via je eigen website of die van anderen. Mogelijk worden je producten ook al verkocht in winkels en heb je afspraken gemaakt met de eigenaars van deze winkels over hoe de verkoop, de voorraad en de logistiek hiervan verloopt. In dit soort gevallen heb je waarschijnlijk niet eerder te maken gehad met barcodes. Waarom niet? Omdat je zelf je website of webwinkel beheert, jij weet als geen ander wat je wel of niet in huis hebt en omdat je bepaalde afspraken hebt gemaakt met je winkeliers

Maar wanneer is een EAN code verplicht en wanneer niet? Een barcode is gekoppeld aan jouw bedrijf en product en aan de hand van de barcode worden zaken worden bijgehouden als o.a. winkelvoorraad en productinformatie. Wanneer je je producten dus online en in winkels wilt verkopen via website als Bol.com, Coolblue, Fonq.nl of op vergelijkingssites wilt plaatsen als Beslist.nl, maar ook als je je product in wat grotere en bekendere winkels wilt verkopen, is een EAN code verplicht. Het is dus van belang dat je dit goed regelt, want je barcode moet uniek zijn. Je kunt dus niet zelf een barcode nummer verzinnen en de barcode moet altijd officieel geregistreerd zijn via GS1.

Zelf EAN barcode maken met generator

Als je even Googled, dan kom je genoeg websites tegen die je de mogenijkheid bieden om al dan niet tegen betaling zelf een EAN code te maken met een barcode generator. Dat kan in eerste instantie aantrekkelijk zijn, omdat het gratis is. Maar, deze EAN codes zijn niet officieel, niet geregistreerd en dus loop je direct het risico dat je product niet verkocht kan worden in winkels en online. Ga dus niet zelf een bacode maken of genereren met gratis tools, want goedkoop is duurkoop.

EAN barcode bestellen via tussenbedrijven, doe het niet!

Ook hiervoor geldt, even Googelen en de barcode leveranciers vliegen je om de oren. De een goedkoper dan de andere. Koop je barcode nummers alleen via GS1, op die manier weet je dat je niet voor verrassingen komt te staan. Vervolgens kunnen wij van dit nummer een officiële streepjescode afbeelding maken.

Waar moet je beginnen?

We hebben een makkelijk stappenplan voor je gemaakt, voor verkoop van producten, boeken en tijdschriften.

Klik op de link die op jou van toepassing is:

Hoe en waar vraag ik officiële barcodenummer(s) aan?

Wij maken officiële barcode afbeeldingen op basis van (officieel geregistreerde GS1) barcodenummers of barcodenummers van andere aanbieders.

Aangezien wij het erg belangrijk vinden dat u uw product veilig kunt verkopen in winkels en online, adviseren wij u geen gebruik te maken van bedrijven die GS1 barcode nummers aanbieden, maar deze rechtstreeks bij GS1 te bestellen. Op die manier loopt u geen risico als deze tussenpersonen of bedrijven in de toekomst zouden wegvallen. Wanneer u eenmaal over een officieel barcode nummer beschikt, kunt u bij ons de barcode afbeelding bestellen voor op uw product of verpakking.

Belagrijke informatie

Er zijn bedrijven die via hun webshop GS1 barcodenummers aanbieden. Deze bedrijven hebben echter geen internationale GS1 licentie om nummers uit te geven. Wij adviseren je om je unieke barcode nummer rechtstreeks bij GS1 aan te vragen. Op basis hiervan maken wij vervolgens de barcode afbeelding(en) zodat je je producten veilig kunt verkopen in winkels en online zoals Bol.com, Amazon, eBay, Google Shopping, Beslist.nl en Alibaba.

Hoeveel codes heb je nodig?

Hoeveel codes je nodig hebt, ligt aan het aantal producten en varianten. Elke uniek artikelsoort krijgt een eigen code. Een paar zwarte schoenen heeft een andere code nodig dan dezelfde shoenen in het rood of in een andere maat. 

Welk type barcode heb ik nodig?

Er zijn tal van barcode types waar u uit kunt kiezen. Maar welk type heeft u nodig?

EAN-13 barcode

De meeste gebruikte barcodes voor winkel producten zijn de 13-cijferige codes (EAN-13 of GTIN-13). Hiermee kunt u uw producten en ook locaties coderen. Meer over de EAN13 barcode

EAN-8 barcode

Heeft u een kleine verpakking of een klein artikel, gebruik dan de 8-cijferige code (ofwel GTIN-8).

Meer over kleine verpakkingen

Locaties coderen GLN

Als u locaties wilt coderen gebruikt u GS1 adrescodes. Deze worden ook GLN (Global Location Number) genoemd. U kunt een adrescode toekennen aan een interne locatie (bijvoorbeeld magazijnstelling of lopende band) of een extern bedrijfslocatie (bijvoorbeeld bij verschillende vestigingen van uw bedrijf). GLN's vormen de 'sleutel' voor het ophalen van informatie uit databases. De bijhorende naam, adresgegevens en andere gegevens zijn gekoppeld aan dit unieke nummer.

Goederen versturen

Voor zendingen gebruikt u de Serial Shipping Container Code (SSCC). Deze code wordt aan een zending toegekend en komt te vervallen als de zending de bestemming heeft bereikt en de pallet afgestapeld wordt. 

Hoe werkt een barcode of streepjescode?

Een barcode identificeert uw product middels een unieke cijferreeks. Op deze manier kunnen producten makkelijk worden ingescand en bv winkelvoorraden worden bijgehouden.

Check de video van onze barcode expert

Wat is een Quiet Zone Indicator?

Het is extra veiligheid, onze barcode expert legt het je graag uit.

Een Quiet Zone Indicator is een '>' teken dat aangeeft dat de code stopt. Zo worden er geen gegevens ingescand die niet bij de code horen. De indicator verstuurd geen signaal of inhoud, daarom wordt hij ' quiet' genoemd.

Barcode controlecijfers berekenen

Om uw barcodecijfers om te kunnen zetten in een barcodeafbeelding, hebben wij het complete barcodenummer nodig, inclusief controlecijfer.

Controlecijfer berekenen

Neem contact op met de leverancier van uw barcodenummer(s) of gebruik de GS1 controlecijfer rekentool.

Het is ook mogelijk om ons de controlecijfers voor u uit te laten rekenen. De uitkomst zal hetzelfde zijn als wanneer u dit zelf doet met de tool. Barcodeaanvragen.nl kan niet verantwoordelijk of aansprakelijk worden gesteld voor verkeerde inhoud van de bestanden of de daaruit voortvloeiende (financiële/materiële) schade. Hoewel wij volgens de officiële richtlijnen berekenen, dient u de barcoqdeafbeeldingen ALTIJD eerst nog zelf te controleren voordat u deze laat drukken of in gebruikt neemt. Barcodbeaanvragen.nl zal ALTIJD en KOSTELOOS een nieuwe afbeelding leveren, indien blijkt dat de afbeelding door toedoen van Barcodeaanvragen.nl verkeerd is aangeleverd.

Barcode afmetingen aanpassen?

De verhouding tussen de breedte en de hoogte van het symbool blijft altijd gelijk, ongeacht welke vergrotingsfactor wordt toegepast. De hoogte mag niet worden ingekort zonder daarbij de breedte aan te passen.

Barcode afmetingen (liever) niet wijzigen

Het inkorten van het symbool tast de zogenaamde omnidirectionele leesbaarheid van het symbool aan. Dit houdt in dat het symbool niet meer vanuit alle standen, richtingen en posities te scannen is. En dat leidt bij bepaalde typen scanners, bijvoorbeeld in de supermarkt, tot vertraging aan de kassa.

Natuurlijk ziet u vaak wel dat hoogtes van barcodes op producten in winkels ingekort zijn. Dit kan tem aken hebben met kleine smalle of minder hoge verpakkingen. De barcodestreepjes blijven namelijk wel leesbaar. Kortom; kiest u ervoor om de hoogte in te korten, dan is dat uw eigen verantwoording.

Barcodes voor kleine verpakkingen

De meeste producten hebben een EAN13 symbool. Het kan voorkomen dat deze niet past omdat het product te klein is, bijvoorbeeld een pakje kauwgum. Hiervoor is het EAN8 symbool.

EAN 8 barcode voor kleine verpakkingen

Houdt u er rekening mee dat u dit symbool alleen kunt gebruiken met een 8-cijferige code. Onder een klein product verstaan we: de grootste zijde van uw product is minder dan 10 cm * 10 cm.

Liever een EAN13?

Houd rekening met de richtlijnen als u de barcode gaat vergroten, verkleinen of de hoogte ervan wilt inkorten.

Mag ik barcodes verkleinen of vergroten?

Theoretisch mag u het symbool tot 80% verkleinen en tot 200% vergroten. Dit wordt ook wel de minimale en maximale vergrotingsfactor genoemd.

EAN 8 barcode voor kleine verpakkingen

Houdt u er rekening mee dat u dit symbool alleen kunt gebruiken met een 8-cijferige code. Onder een klein product verstaan we: de grootste zijde van uw product is minder dan 10 cm * 10 cm.

Liever een EAN13?

Houd rekening met de richtlijnen als u de barcode gaat vergroten, verkleinen of de hoogte ervan wilt inkorten.

Mag ik de afmeting van barcodes wijzigen?

Wij leveren de op basis van de GS1 richtlijnen. Daarmee bent u verzekert van kwalitatief goede afbeeldingen en kunt u probleemloos uw producten op de markt zetten.

De officiële standaard afmetingen

Wij leveren de barcodes in de standaard afmeting 37,290 x 26,101 mm.

EAN 8 barcode voor kleine verpakkingen

Houdt u er rekening mee dat u dit symbool alleen kunt gebruiken met een 8-cijferige code. Onder een klein product verstaan we: de grootste zijde van uw product is minder dan 10 cm * 10 cm.

Liever een EAN13?

Houd rekening met de richtlijnen als u de barcode gaat vergroten, verkleinen of de hoogte ervan wilt inkorten.

Mag ik mijn barcodeafbeelding printen?

Indien u zelf gaat printen, dan is het belangrijk dat u dit met een laserprinter doet. Een inkjetprinter is niet scherp genoeg waardoor de scanners niet in staat zullen zijn de barcode in te scannen.

Tip: Print en test eerst 1 afbeelding voordat u massaal gaat printen.

Gebruik een app op uw smartphone of test het in een winkel met zelfscanners.

Mag ik de kleuren van een barcode veranderen?

Uw barcode moet goed scanbaar zijn. Een scanner leest een barcode op basis van het kleurcontrast, dus hoe hoger het kleurcontrast hoe beter scanbaar.

   De achtergrond van de barcode moet licht zijn en de streepjes moeten een donkere kleur hebben. Het is mogelijk om andere kleuren te gebruiken.

Geschikte achtergrondkleuren

Geschikte streefkleuren

Niet geschikte achtergrondkleuren

De veiligste en best scanbare kleurcombinatie voor een barcode is zwarte strepen op een witte achtergrond.

Meer weten over dit onderwerp?

Lees ons blog over barcode kleuren aanpassen met enkele voorbeelden.

Barcode op producten laten drukken

Heeft u nog geen designers of grafische vormgever? Wij helpen u graag verder.

Barcodeaanvragen.nl is een initiatief is van Zillion Productions, een creatief grafisch ontwerpbureau in Amsterdam. Naast het leveren van barcodes, kan Zillion Productions u ook helpen aan de vormgeving die past bij uw product, bedrijf of uiting.

Wanneer u de vormgeving door Zillion Productions laat ontwerpen, dan kunt u rekenen op scherpe tarieven en is de barcode bovendien GRATIS. 

Vormgeving en design van o.a.:

Ons klantenbestand varieert van startende ondernemers tot grote internationale bedrijven en van uitgeverijen en IT bedrijven tot aan stichtingen en zorgverleners. 

Heeft u (nog g)een vormgever?

Onze designers helpen u graag verder

Wie zit er achter barcodesmaken.nl?

Plotseling wordt u gevraagd uw producten van barcodes te voorzien. Waar moet u beginnen, hoe pakt u dit aan? Aanbevolen door leveranciers en winkeliers in o.a. Nederland en België.

Iedereen zegt iets anders, prijzen wijken enorm af. Als je een beetje hebt ge-Googled, dan zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. 

Wij snappen dat het verwarrend kan zijn, wij hebben daar ook mee te maken gehad toen wij in 2004 zelf met barcodes te maken kregen. Nadat we alles hadden uitgevogeld hebben wij deze website opgezet. Sindsdien hebben we heel veel starters, ondernemers, zzp-ers, bedrijven, uitgeverijen en andere bedrijven naar volle tevredenheid mogen helpen. Want zo moeilijk is het niet, je moet alleen weten waar je moet beginnen.

Wij hebben Barcodeaanvragen.nl speciaal voor u opgezet om u te helpen zo snel mogelijk aan uw informatie te komen. Bovendien streven wij ernaar u zo goed en snel mogelijk te voorzien van professionele en hoogwaardige bestanden die u nodig heeft om uw gewenste kwaliteit te behouden. Als u per ongeluk een verkeerd of onvolledig nummer doorgeeft, dan melden wij dit en als er advies gegeven moet worden over het gebruik van uw afbeelding, dan geven wij dat.

Wij gaan verder dan het simpelweg omzetten van nummers, we helpen u graag bij het professioneel op de markt zetten van uw producten zodat u binnen een mum van tijd uw producten kunt verkopen in winkels, maar ook online zoals bv. Bol.com, Amazon, Beslist.nl, Googleshopping en meer!

Onze klanten geven ons een 4.9 van de 5

Wie is Zillion Productions?

Barcodeaanvragen.nl is een initiatief is van Zillion Productions, een creatief grafisch ontwerpbureau in Amsterdam. Naast het leveren van barcodes, kan Zillion Productions u ook helpen aan de vormgeving die past bij uw product, bedrijf of uiting.

Wij hebben Barcodeaanvragen.nl speciaal voor u opgezet om u te helpen zo snel mogelijk aan uw informatie te komen. Bovendien streven wij ernaar u zo goed en snel mogelijk te voorzien van professionele en hoogwaardige bestanden die u nodig heeft om uw gewenste kwaliteit te behouden. Als u per ongeluk een verkeerd of onvolledig nummer doorgeeft, dan melden wij dit en als er advies gegeven moet worden over het gebruik van uw afbeelding, dan geven wij dat.

Wanneer u de vormgeving door Zillion Productions laat ontwerpen, dan kunt u rekenen op scherpe tarieven en is de barcode bovendien GRATIS. 

Vormgeving en design van o.a.:

Ons klantenbestand varieert van startende ondernemers tot grote internationale bedrijven en van uitgeverijen en IT bedrijven tot aan stichtingen en zorgverleners. 

Heeft u (nog g)een vormgever?

Wij helpen u graag verder!

Meer info op www.zillionproductions.com