Barcode kleuren en kleurcombinaties
Zorg voor voldoende contrast. Voor het correct scannen van uw barcode moet er voldoende contrast zijn tussen de donkere strepen en de lichte ondergrond.
Dit contrast ontstaat doordat de strepen het licht van de scanner absorberen en de ondergrond het licht reflecteert. Omdat een scanner gebruikt maakt van rood licht worden kleuren namelijk anders waargenomen dan met het menselijk oog, het is dus niet mogelijk om met het blote oog te beoordelen of dit contrast voldoende aanwezig is. Met behulp van het roodfilter kunt u zien waarom sommige combinaties wel zijn toegestaan en andere niet. Het roodfilter geeft echter alleen een indicatie, want uiteindelijk wordt het contrast bepaald door de specifieke kleuren en het materiaal dat u kiest. Kleuren die zijn opgebouwd met behulp van een raster (‘puntjespatroon’) blijken in de praktijk een negatief effect te hebben op het kleurcontrast. Deze regels gelden voor de strepen als de achtergrond.
Ook het materiaal waarop de barcode wordt afgebeeld is van invloed op de leesbaarheid.
Goud- en zilverkleurige oppervlakken als ondergrond met een spiegelend karakter zijn niet geschikt. Deze materialen reflecteren diffuus licht dat amper het oog van de scanner bereikt. Wanneer u gebruik wilt maken van transparante materialen dient de ondergrondkleur voldoende dekkend te zijn om te voorkomen dat de kleur van de producten in de verpakking het contrast van de barcode beïnvloeden.